Nipid ja trikid värskete ürtide säilitamiseks
by Helen L. on March 17, 2021
Värsked ürdid on roogade valmistamisel olulised koostisosad. Kahjuks on paljud ürdid aga üsna õrnad, kippudes kiirelt värskust kaotama. Ei ole meeldiv haarata külmkapist koriandri järele, mis on jõudnud lühikese ajaga täiesti ära närtsida.
Sedapuhku on Orm Oja koos köögimeeskonnaga kokku pannud mõned kiired nipid ja trikid, kuidas värskeid ürte paremini säilitada ning kasutada.
LÜHIAJALINE SÄILITAMINE
Basiilik ja piparmünt säilivad hästi toatemperatuuril lahtises plastikkotis. Samuti võib varred otsast veidi maha lõigata ning ürdid vette pista. Basiilikut ei tohiks aga jätta otsese päikese kätte.
Õrnad ürdid nagu koriander, till ja petersell tuleks panna kinnises plastikkotis otse külmkappi.
Puised ürdid nagu rosmariin, salvei ja tüümian armastavad niiskust. Need ürdid võib mässida niiske majapidamispaberi vahele ning asetada plastikkotis külmikusse.
NB! Ära pese ürte enne kasutamist, nii säilivad ürdid palju kauem värsked.
KÜLMUTAMINE
Osa ürte sobivad hästi ka külmutamiseks - haki basiilik, pune või rosmariin peeneks ning aseta õhukese kihina sügavkülma. Kui ürdid on külmunud, tõsta nad külmakotti ning sulge kott. Selliselt võivad ürdid sügavkülmas säilida kuni 6 kuud. Külmutatud ürdid sobivad hästi sooja toidu sisse segamiseks. Värskesse salatisse tuleks siiski lisada värsked ürdid.
Teine vahva viis ürte säilitada on nad jääkuubikutele mõeldud vormis külmutada. Selleks haki ürdid peeneks - õrnad ürdid haki koos vartega, puisetel ürtidel eemalda eelnevalt varred. Sega ürdid kokku toatemperatuuril vedela või ja toiduõli seguga, jaga saadud kogus jääkuubikuvormi vahel ühtlaselt ning pista sügavkülma. Sedasi saad külmunud kuubiku toiduvalmistamise ajal visata otse kuumale pannile.
♻️Ürtide säilitamiseks sobivad näiteks väga hästi need grip-kinnitusega plastikkotid, milles me neid saadame.